Thursday, April 22, 2010

Bila CINTA tak lagi untuk ku....

~ Akan tiba saatnya di mana kita harus berhenti mencintai seseorang BUKAN kerana orang itu berhenti mencintai kita, MELAINKAN kerana kita menyadari bahawa orang itu akan lebih berbahagia apabila kita melepaskannya. Apabila kita benar-benar mencintai seseorang, kita inginkan agar orang itu juga dapat sama merasakan aura kebahagiaan yang kita ciptakan, namun bila mana setiap perkataan yang terlahir lebih merupakan ayat-ayat yang mengguris perasaan....dan perbuatan yang ditunjukkan lebih kepada tingkah yang melukakan...rasanya CINTA sudah tak perlu dipertahankan. Memang untuk melepaskan sesuatu yang sangat kita sayangi merupakan satu perkara yang amat menyakitkan namun akan lebih sakit bila mana kita bertahan dan keadaan menjadi semakin kritikal dari hari ke hari. Walaupun kadang kala, orang yang kita cintai adalah orang yang PALING menyakiti hati dan kadang kala, teman yang setia bersama kita disaat suka dan duka adalah cinta yang tidak kita sadari...tetapi sejauh manakah hati mampu bertahan..??


MENCINTAI.....bukanlah bagaimana kita melupakan, melainkan bagaimana kita MEMAAFKAN. bukanlah bagaimana kita mendengarkan, melainkan bagaimana kita MENGERTI. bukanlah apa yang kita lihat, melainkan apa yang kita RASAKAN. bukanlah bagaimana kita melepaskan, melainkan bagaimana kita BERTAHAN. Lebih bahaya mencucurkan air mata dalam hati, dibandingkan menangis tersedu-sedu. Air mata yang keluar dapat dihapus, sementara air mata yang tersembunyi akan tambah mengguriskan luka yang tidak akan pernah hilang.  Akan sentiasa meninggalkan parut yang tak akan pernah sembuh sampai bila-bila. Dalam urusan cinta, kita SANGAT JARANG menang, tapi ketika CINTA itu TULUS, meskipun kalah, kita TETAP MENANG hanya kerana kita berbahagia dapat mencintai seseorang...LEBIH dari kita mencintai diri kita sendiri.

 
Apabila cinta tidak berhasil...BEBASKANLAH diri.....biarkan hati kembali melebarkan sayapnya dan terbang ke alam bebas. Ingatlah… bahawa kita mungkin menemui cinta dan kehilangannya tapi ketika cinta itu mati, kamu TIDAK perlu mati bersamanya. Orang yang kuat BUKAN mereka yang selalu menang, MELAINKAN mereka yang tetap tegar ketika mereka jatuh. Sesungguhnya dalam meniti perjalanan kehidupan, kita harus belajar menghargai dan mencintai diri kita sendiri dan menyedari bahawa penyesalan tidak seharusnya hadir.  Bersyukur kerana pernah MENCINTAI dan DICINTAI....
Itu adalah kerana hal yang terindah di dunia selalunya TIDAK TERLIHAT.....hanya dapat dirasa dengan MATAHATI......Ketika kita menemui seseorang yang kita rasakan serasi dengan kita, kita akan selalu mengharapkan kehadirannya. Ingin rasanya berkongsi segala apa yang kita rasakan agar dia menjadi sebahagian dari hidup kita.


Namun....Bila CINTA tak lagi untuk ku....Perpisahan adalah jalan yang terbaik.
Tapi ingatlah…melepaskan BUKAN akhir sebuah dunia, melainkan awal suatu kehidupan yang baru. Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis, mereka yang disakiti, mereka yang telah mencari…dan mereka yang telah mencuba,
Kerana hanya MEREKALAH yang bisa menghargai betapa pentingnya orang yang telah menyentuh kehidupan mereka…
Renung-renungkanlah....