Sunday, August 22, 2010

Puding Triffle

Aku nak kongsikan satu lagi resepi yang sangat mudah untuk dibuat dan sedap dimakan. Aku pasti sume suka makan Puding Triffle.  Ada bermacam-macam cara membuat puding nih dan aku nak kongsikan cara yang paling mudah.

Puding Triffle
Bahan-bahannya :
1 batang kek span (dihancurkan)
1 tin susu cair
1 tin mixed fruit (buahan campuran yang dalam tin) asingkan air & buah
4 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan gula pasir
1 peket serbuk jeli (aku pilih perasa lemon)
1 mangkuk air panas

Cara membuatnya :
Panaskan susu cair didalam periuk, masukkan gula.  Campurkan tepung kastard yang telah dilarutkan dengan sedikit air.  Masak dengan api yang perlahan sehingga menjadi pekat.  Matikan api.  Kek span yang telah dihancurkan dimasukkan kedalam mangkuk atau kaserole.  Padatkan dan basahkan dengan air buah dalam tin tadi.  Setelah itu masukkan buahan campuran.  Bila larutan kastard da agak sejuk, curahkan keatas kek span tadi.  Larutkan serbuk jeli lemon dalam air panas.  Kemudian curahkan diatas kastard.  Biarkan beku.  Bole la dipotong dan dihidangkan.  Sesuai dimakan sebagai juadah berbuka puasa.