Wednesday, September 1, 2010

Sambal Daging

Daging Sambal Petai memang kegemaran tamu aku Encik Faizal Abd Fathi tapi malangnya petai tidak dapat dikesan.  Agaknya bulan puasa ni sume orang nak masak petai.  Akhirnya aku masak juga Daging Sambal walau tanpa petai. Pada sesiapa yang nak mencuba resepi nih, dipersilakan.

Bahan-bahannya :-
Daging Tetel semangkuk
Bawang Merah 4 biji
Bawang Putih 6 ulas
Cili Boh 3 Sudu Makan
Cili Api 10 biji
Halia 5 cm
Serai 2 batang
air asam jawa atau air perahan limau (aku guna limau nipis)
garam
gula
serbuk perasa
2 sudu makan santan pekat
Minyak makan

Cara Memasaknya :
Tumbuk bawang merah, bawang putih, serai, halia , cili api dan cili boh hingga lumat.  Tumis bahan-bahan sehingga wangi dan masukkan daging tetel.  Masukkan air asam jawa atau air perahan limau nipis.  Bila daging tetel mula masak rasa garam gulanya dan masukkan 2 sudu santan pekat.  Masak sehingga pecah minyak.  Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Sambal Daging