Friday, June 29, 2012

9 jenis makanan untuk kulit yang cerah berseri


Makanan sangat mempengaruhi kepada kesihatan dan berat kita. Namun tahukah anda, makanan juga jika diambil dengan tepat dan jumlah yang mencukupi boleh mempengaruhi kecantikan kulit seseorang? Di sini disenaraikan 9 jenis makanan terbaik untuk mendapatkan kulit yang cerah secara menyeluruh. Bukan sahaja enak tapi boleh menjadikan kulit anda sihat dan cantik.

1. Tomato~Tiada makanan yang lebih baik dari tomato untuk kulit. Selain memberi kesan kecerahan, tomato yang kaya dengan beta karotin hebat dalam melawan kesan penuaan. Tomato bertindak meningkatkan kelembapan kulit, pengeluaran kolagen dan menguatkan sel-sel tisu kulit anda. Tomato enak di makan segar, sebagai salad atau di dalam masakan lain. Biasakan diri dengan makan separuh buah tomato dan separuh lagi digosok ke muka atau bahagian kulit yang lain. Mudah bukan?
2. Avocado~Buah avocado juga disenaraikan sebagai makanan untuk pencerahan kulit. Kandungan lemak yang tinggi di dalam buah menjadikan kulit lembap manakala vitaminnya sebagai anti radang. Tambahkan avocado di dalam salad atau hiris nipis-nipis untuk sandwich anda.
3.Teh hijau~Teh hijau sangat terbaik untuk kulit. Ia penuh dengan kebaikan anti oksidan, vitamin dan mineral. Dikatakan meminum teh hijau setiap hari menggantikan kopi mampu mencerahkan kulit dan mencegah kanser.
4. Salmon~Salmon mengandungi omega-3 dan 6. Asid lemak ini menolong melawan inflamasi pada kulit dan mempercepatkan proses pemyembuhan kulit terbakar dari sinar matahari. Apa kata cari resepi masakan salmon yang menggunakan lemon untuk menghilangkan bau salmon yang hanyir.
5. Telur~Telur merupakan sumber zink yang menjadikan ia makanan utama untuk kulit cerah. Sekiranya diet anda tidak mencukupi khasiat zink, anda cenderung untuk memiliki kulit yang kusam dan tidak bersinar. Zink juga bertindak menghalang kesan kulit oren dan jerawat.
6. Kacang walnut~Seperti salmon, walnut juga berkhasiat dengan lemak dan minyak yang meningkatkan kecerahan dengan menjadikan kulit anda lembut dan terpelihara. Manjakan diri anda selalu dengan scrub mandian walnut atau masukkan walnut dalam bijirin sarapan pagi anda.
7. Kacang~Kacang mengandungi serat yang tinggi dan penuh dengan selenium dan vitamin E. Kacang menghalang kulit menjadi kering dan meningkatkan sistem imunisasi tubuh.
8. Strawberi~Strawberi kaya dengan anti oksidan dan menolong memperbaiki sel membran kulit. Sekiranya kulit anda mempunyai jerawat, kesan kulit terbakar dan kemerahan, jangan lupa masukkan strawberi dalam menu diet anda. Mungkin selepas ini anda bakal penggemar strawberi shortcake?
9. Dadih~Selain membantu pencernaan, dadih juga boleh digunakan sebagai masker sekiranya muka anda kusam. Memakai dadih sebagai masker selama 15 minit sudah mencukupi untuk mencerahkan muka anda sehingga 100 kuasa mentol! Bayangkan bersinar-sinarnya kulit muka dan badan anda nanti.
Untuk mendapatkan kulit yang cantik dan cerah bukanlah satu tugas mudah. Namun dengan amalan rutin harian dan makanan yang mengandungi semua kebaikan vitamin dan mineral menjadikan impian anda tidak mustahil.

Tuesday, June 26, 2012

Diet Rasulullah

Kesihatan adalah nikmat ke-2 selepas nikmat iman. Apabila kita sakit baru kita tahu mahalnya nikmat tersebut. Sebenarnya Islam lebih 'advance' dalam membicarakan hal ehwal kesihatan.

Rasullulah tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya.  Ikut diet Rasullullah ini. InsyaAllah kita tidak akan sakit perut atau keracunan makanan.


Sunday, June 17, 2012

Aku & G6PD

Apakah G6PD?
G6PD adalah singkatan daripada Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase.

G6PD ialah sejenis enzim yg memang wujud dalam sel darah merah manusia. Sel darah merah, seperti yang kita ketahui, akan mengalami proses oksidasi, iaitu proses penggabungan oksigen dengan sel darah merah. Enzim G6PD ni sangat penting untuk mengelakkan sel darah merah daripada pecah akibat daripada proses oksidasi ni. Proses pemecahan sel darah merah ini dipanggil haemolysis. Haemolysis kebiasaannya berlaku apabila sel darah merah mencapai life span (jangka hayatnya), pecah dan membebaskan haemoglobin. Pecahan sel darah merah ini turut menghasilkan bilirubin.

Pecahan sel darah merah (haemolysis)

Dalam kes G6PD Deficiency ni, kekurangan enzim tersebut menyebabkan sel darah merah mudah pecah apabila penghidapnya terdedah kepada jangkitan, ubat-ubatan tertentu serta makanan tertentu. Serius atau tidak G6PD ini bergantung kepada tahap kekurangan enzim G6PD tersebut.
Bagaimana G6PD Deficiency dikesan
Masalah G6PD ini dapat dikesan melalui ujian darah sebaik sahaja bayi dilahirkan. Di Malaysia, ujian darah sudah menjadi satu amalan setiap kali seseorang bayi dilahirkan sebab G6PD sering menyebabkan masalah di kalangan bayi yg baru lahir. Kebiasannya, bayi yang menghidap G6PD akan ditahan di wad selama sekurang-kurangnya 5 hari.
Kesan G6PD Deficiency
Untuk bayi baru lahir, G6PD akan menyebabkan jaundis (demam kuning).
Oleh kerana kekurangan enzim G6PD, sel darah merah bayi mudah pecah dan menghasilkan kandungan bilirubin yang tinggi. Kandungan bilirubin yang tinggi akan menjadi toksik kepada otak dan menyebabkan kecacatan kepada bayi. Apabila ini berlaku, pemindahan darah perlu dilakukan.
Secara umumnya, penghidap G6PD seperti saya akan menjalani kehidupan normal. Namun, mereka (dan saya juga) boleh mengalami Haemolytic Anaemia jika terdedah kepada bahan ubatan, makanan atau bahan kimia tertentu yang menyumbang kepada proses haemolysis.
Haemolytic anaemia
Juga dikenali sebagai "acute hemolysis". Merupakan pemecahan sel darah merah yang berlaku secara tidak normal dan terlalu banyak. Haemolytic anaemia akan menyebabkan kebolehan sel darah merah untuk membawa oksigen ke seluruh tubuh badan menurun. Sebab tu orang yg mengalami Haemolytic Anaemia ini akan kelihatan penat je.... sebab badan diorang x dapat bekalan oksigen yang cukup.
Mereka yang mengalami Haemolytic Anaemia akan mengalami tanda2 berikut:
- Berasa kepenatan
- Nafas pendek/ sesak nafas
- Dalam keadaan tertentu, mereka akan kelihatan pucat.
- Air kencing berwarna gelap (akibat kewujudan haemoglobin dalam air kencing).
Kaedah Rawatan
Masalah G6PD tidak dapat dirawat sepenuhnya. Apa yang penting, seseorang yang menghidap G6PD perlulah mengambil langkah berjaga-jaga berikut:
- Elakkan daripada mengambil ubat-ubatan dan makanan yang boleh menyebabkan komplikasi (disenaraikan di bawah).
- Elakkan daripada bahan kimia yang boleh menyebabkan komplikasi.
Adalah sangat penting untuk memberitahu doktor atau pakar perubatan bahawa anda merupakan penghidap G6PD untuk mengelakkan kemungkinan tindakbalas yang berbahaya daripada rawatan yang akan diberikan (mungkin ada ubatan yang tidak boleh diambil, tetapi diberi oleh doktor kerana beliau tidak tahu status G6PD anda).  Sebaik-baiknya, pastikan ada seseorang di sekitar anda yang tahu status G6PD anda supaya beliau dapat memberitahu kepada doktor apabila kita tidak dapat berbuat demikian. Kalau kat negara luar, mereka ada tag atau kad tertentu yang menandakan mereka ni penghidap G6PD, so doktor akan memberikan rawatan yang sewajarnya dan mengelakkan ubatan yang dilarang.

Penghidap G6PD tidak boleh dan tidak dibenarkan menderma darah. Mungkin disebabkan sel darah mereka (dan saya) yang lemah. Kalau derma pun, ia x boleh digunakan dan menjadi pembaziran... baik simpan sendiri kan?

Berapa kerapkah berlakunya kes kekurangan enzim G6PD?
Dianggarkan seramai 400 juta manusia seluruh dunia menghadapi masalah kekurangan enzim G6PD. Keadaan ini selalunya berlaku di bahagian-bahagian tertentu Afrika, Asia dan Mediterranean.

Kawasan yang biasanya berlaku malaria juga mempunyai kes kekurangan enzim G6PD yang tinggi.

Di Malaysia pula dianggarkan 3-5% penduduk Malaysia mengalami masalah ini.

Bahan Yang Perlu Dielakkan:

Makanan:
- Gambar kiri iaitu Fava Beans (kacang parang)... ini termasuk tumbuhannya kerana pollen grain pada pokok kacang parang juga boleh menyebabkan komplikasi. 
Sesetengah penghidap turut menjauhi wine merah, blueberi (dan juga yogurt mengandungi blueberi), produk soya, minuman tonik dan kapur barus.
Bahan kimia:
Yang paling ketara tapi selalu kita jumpa ialah Naphthalene, iaitu ubat gegat. 
Seelok-eloknya, cuba jauhi ubat gegat dan elakkan tempat yg mempunyai unsur ubat gegat seperti di tandas awam. Penghidap mungkin akan sesak nafas jika cukup lama menghidu ubat gegat tersebut.
Sesetengah kandungan asap rokok juga boleh menyebabkan komplikasi kepada penghidap G6PD. So, hisap ler rokok jauh2 daripada mereka dan saya ye. =)
Ubat-ubatan: (Ubatan bertanda # adalah selamat diambil dalam dos yg minimum)
Analgesics/antipyretics:
Acetanilid
Phenacetin
Probenecid
Pyramidone
Amidopyrine
Aminopyrine #
Antipyrine #
Aspirin #
Cytotoxic/Antibacterial:
Chloramphenicol
Co-trimoxazole
Furazolidone
Furmethonol
Nalidixic acid
Neoarsphenamine
Nitrofurantoin
Nitrofurazone
Para-aminoslicylic acid
Sulfonamides / Sulfones: 
Dapsone,
Sulfacetamide,
Sulfamethoxyprimidine,
Sulfanilamide,
Sulfapyridine,
Sulfasalazine,
Sulfisoxazole
Cardiovascular drugs: 
Procainamide #
Quinidine #
Miscellaneous:
Alpha-methyldopa,
Ascorbic acid #
Dimercaprol (BAL),
Hydralazine,
Mestranol,
Methylene blue,
Nalidixic acid,
Naphthalene (ubat gegat)
Niridazole,
Phenylhydrazine,
Toludine blue,
Trinitroluene,
Urate oxidase,
Vitamin K (water soluble) #
Pyridium,
Quinine #
Antimalarials (but fortunately, penghidap G6PD mempunyai ketahanan kepada jangkitan malaria): 
Chloroquine #
Hydroxchloroquine,
Mepacrine (quinacrine),
Pamaquine,
Pentaquine,
Primaquine,
Quinine #
Quinocide
# Info ini aku dapat dari blog http://man91blog.blogspot.com terima kasih untuk info ini.  Semoga dapat memberi manafaat kepada penghidap G6PD seperti aku.

Wednesday, June 13, 2012

Selamat Hari Ulangtahun yang ke46


12 Jun 2012 genap usiaku 46 tahun.  Tahun nih aku menyambut Hari Ulangtahun ku dengan cara yang amat sederhana.  Lebih banyak merenung kedalam diri menatapi jejak-jejak yang telah aku tinggalkan.  Kini usia semakin bertambah dan seharusnya juga pemikiran semakin bertambah matang.  Semoga Tuhan akan selalu mempermudahkan setiap urusan ku kearah kebaikan, memberkati kehidupanku sekeluarga d dunia & akhirat. Melimpahkan rezeki dan kasih sayang untuk ku  dan yang paling utama memberikan aku hidayah dalam setiap langkah kakiku.  Aaamiin.
Celebrate besday 
Meraikan hari ulangtahun d tepi tasik
Kenangan d Tangkuban Perahu

Sunday, June 10, 2012

Berkunjung ke Makam Sunan Gunung Jati

Makam Sunan Gunung Jati
Papan tanda Makam Sunan Gunung Jati


Ini adalah Masjid
Sunan Gunung Jati atau Syarif Hidayatullah, lahir sekitar 1450 M, namun ada juga yang mengatakan bahwa ia lahir pada sekitar 1448 M. Sunan Gunung Jati adalah salah satu dari kelompok ulama besar di Jawa bernama walisongo. Sunan Gunung Jati merupakan satu-satunya Walisongo yang menyebarkan Islam di Jawa Barat.
Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui setiap apa yang tersurat dan tersirat. Sewaktu bff ku menempah tiket penerbangan Air Asia ke Bandung tahun lalu, dia memilih tarikh penerbangan kami pada 3 Jun 2012 dan tarikh kembali pada 9 Jun 2012. Aku pada mulanya tertanya-tanya juga jangka waktu yang lama berada d Bandung & Jakarta, apa pengisian yang kami akan lakukan kerana kalau hanya setakat pergi makan angin dan shopping, rasanya 5 hari sudah mencukupi. Tanpa kami sedari sesungguhnya Tuhan telah merencanakan sesuatu untuk kami. Kami juga tidak menyangka yang Ibu & adik kepada bff ku akan menyertai percutian kami kali ini. Sebenarnya adik kepada bff ku teringin untuk melanjutkan pengajian agamanya d Buntet Pesantren Cirebon. Kebetulan K.H Djaelani Imam yang menjadi Pengasas Pesantren itu sedang mengerjakan umrah bersama isteri beliau dan tarikh mereka kembali ke Cirebon ialah pada 5 Jun 2012. Pada 6 Jun 2012 kami melanjutkan lagi perjalanan kami ke Jakarta dari Bandung. Kali ini kami menaiki kereta api, kalau d Indonesia : kereta api d sebut kereta dan kereta d sebut mobil. Sepanjang perjalanan kami d sajikan oleh pemandangan alam yang sangat indah. Penanaman sayur-sayuran & padi d lereng-lereng bukit yang d tarah sangat-sangat menarik perhatian. Perjalanan yang memakan masa hampir 3 jam itu akhirnya tiba d Stasiun Keretapi Gambir, Jakarta. Setelah menunaikan Solat Jama' d musollah (surau) stasiun itu, kami menaiki teksi blue bird untuk menuju ke Hotel Amaris d Mangga Dua dengan bayaran sebanyak Rp70.000. Hati-hati bila menaiki teksi Blue Bird d Kota Jakarta. Bila waktu-waktu macet elakkan penggunaan argo (meter). Harus pandai menawar harga. Kota Jakarta adalah sebuah kota yang sentiasa macet (jem). Kalau kita da terserempak dengan waktu macet......alamat tersengguk-sengguk ler kita dalam teksi.
Setelah sampai d Hotel Amaris, kami pun terus check in dan kami d tempatkan d lantai 7 (tingkat 7) dan nombor bilik kami 7026. Bilik hotel kami d Jakarta ini, sepenuhnya d taja oleh adik kepada my bff selama 3 hari dan dia menempah 3 bilik untuk rombongan kami yang seramai 6 orang. Adik my bff bersama Helmi anak saudara suaminya yang juga akan jadi penunjuk jalan untuk menemani kami sepanjang penjelajahan kami ke Cirebon, Helmi dulu juga merupakan seorang pelajar d Buntet Pesantren dan kini telah menjadi seorang Ustaz. Mereka sampai agak lewat kerana penerbangan dari Malaysia ke Jakarta menghadapi sedikit masalah sewaktu nak mendarat d sebabkan hujan lebat. Setelah check in aku dan bff ku terus meronda-ronda d mall bersebelahan dengan hotel tempat kami menginap. Sempatlah menapaukan nasi goreng untuk ibunda my bff yang sedang berehat d bilik hotel. Malam itu aku tidur dengan lena sekali hingga x sedar dah pagi. Sarapan pagi termasuk dalam pakej penginapan dan sarapan yang d sediakan juga boleh tahan sedapnya. Selesai bersarapan, kami menaiki teksi ke Stasiun Kereta Api Gambir dan membeli karcis (tiket) keretapi untuk menuju ke Cirebon. Tiket keretapi ke Cirebon berharga Rp85.000 seorang. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 4 jam itu kami habiskan dengan tidur. Sesekali aku terjaga d kejutkan oleh bffku yang meminta aku mengambil gambar pemandangan sepanjang perjalanan yang sangat cantik dan penuh kehijauan, pandangan mata d hidangkan dengan pemandangan indah kawasan perkampungan yang d hiasi dengan sawah-sawah padi yang saujana mata memandang. Keretapi yang kami naiki sampai d Stasiun Kereta api Cirebon lebih kurang pada jam 3.30 sore/petang waktu tempatan. Stesen kereta api Cirebon kelihatan moden dengan laluan d bawah tanah. Kami menaiki mobil Avanza (kereta sewa) untuk menuju ke Buntet Pesantren Cirebon yang mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk sampai dengan bayaran sebanyak Rp70.000. Aku sempat bertanyakan pak supir apakah maksudnya "Cirebon", pak supir menjelaskan "Ci" itu bermaksud air dan "Rebon" adalah udang kecil. Cirebon terletak d pesisir laut Jawa dan kotanya agak panas d bandingkan dengan Kota Bandung.
Berdasarkan catatan sejarah, pada abad ke-15 dan 16 Masehi, Cirebon merupakan pangkalan penting dalam jalur perdagangan dan pelayaran antarpulau. Akibatnya, Cirebon menjadi "Jembatan" antara kebudayaan Jawa dan Sunda, sehingga tercipta suatu kebudayaan yang khas. Bukan Jawa dan bukan pula Sunda.
Dengan dukungan pelabuhan yang ramai dan sumber daya alam dari pedalaman, Cirebon kemudian menjadi sebuah kota besar. Cirebon pun pernah menjadi salah satu pelabuhan penting di pesisir utara Jawa untuk kegiatan pelayaran dan perdagangan, baik di Kepulauan Nusantara maupun bahagian dunia lainnya. Dalam naskah Carita Purwaka Caruban Nagari, disebutkan bahwa pendiri Kota Cirebon adalah Raden Walangsungsang, putra dari Prabu Siliwangi dan Nyi Mas Subalarang. Namun sumber lain menyebutkan bahwa Cirebon didirikan oleh Sunan Gunung Jati atau Syarif Hidayatullah pada awal abad ke-16 dan berkembang menjadi kesultanan yang paling disegani di Pulau Jawa dan sekitarnya. Sampai akhirnya Kesultanan Cirebon terpecah menjadi tiga, sepeninggalan Sunan Gunung Jati.
Kami sampai ke Buntet Pesantren Cirebon yang terletak dalam sebuah kampung yang tenang dan aman damai. D sini terdapat banyak pesantren dan d naungi oleh sebuah Yayasan yang bernama Yayasan Al Hidayah. Kami d sambut oleh isteri Pak Kiai iaitu Ibu Nyai Afida. Kebetulan mereka baru sahaja kembali dari mengerjakan umrah. Pak Kiai Djaelani Imam & isteri sangat-sangat peramah dan kami d hidangkan dengan bermacam-macam juadah termasuklah buah kurma ajwa (kurma nabi), buah-buahan, cemilan, coklat, kacang, kismis & air zam-zam yang d bawa dari Tanah Suci. Memang langkah kanan kami hari tu. Pak Kiai & Isteri yang sangat ramah itu memujuk kami agar mahu bermalam d rumah mereka dan sudah tentulah kami menerima dengan tangan yang terbuka. Rumah Pak Kiai ini agak besar dan dapat menempatkan 40 orang pelajar (20 pelajar lelaki & 20 pelajar perempuan) yang datang dari seluruh tanah jawa semata-mata untuk mendalami pengajian agama islam. Rumah Pak Kiai ini juga menempatkan sebuah madrasah yang bersambung dengan ruang belakang rumah beliau d mana d madrasah inilah mereka mengerjakan solat berjemaah, ceramah-ceramah agama dan kelas-kelas mengaji. D rumah pak kiai itu aku terlihat gambar Sunan Gunung Jati dan gambar alMarhum Abdurrahman 'Gus Dur' Wahid. Sewaktu kami duduk bersembang aku sempat mengutarakan (memang akulah orang yang paling banyak bertanya kepada Pak Kiai) tentang keinginan ku untuk menziarahi (atau bahasa orang d Indonesia MELAYAT) makam Sunan Gunung Jati. Pak Kiai sedikit terkejut kerana dia tidak menyangka yang aku tahu tentang sejarah ulama besar itu. Pak Kiai berkata yang kami datang pada tempat yang betul kerana Pak Kiai merupakan generasi ke 10 kepada Sunan Gunung Jati atau Syarif Hidayatullah ini. Pak Kiai berjanji akan membawa kami melayat ke makam tersebut selesai solat isyak nanti. Aku yang sedang dalam keadaan uzur itu bertanya kepada Pak Kiai boleh ker aku menziarahi dalam keadaan yang tidak bersih (uzur)? Pak Kiai menjelaskan sebenarnya tidak menjadi masalah menziarahi makam dalam keadaan uzur kerana yang penting adalah nawaitu kita dan sesuatu yang wajib kita ingat, bila kita menziarahi makam para ulama atau wali, berdoalah dan memintalah kepada Allah dan bukan kepada ulama atau wali tersebut. Jangan sampai kita tersilap akidah. Memohon dan meminta hanya pada Allah dan para wali atau ulama akan mengaminkan doa kita itu. Berbual dengan Pak Kiai ini memang sangat-sangat seronok. Pak Kiai ini seorang yang berfikiran terbuka dan suka bercanda (bergurau). Beliau banyak menceritakan tentang pengalaman mereka mengerjakan umrah kali ini kerana mereka memilih pakej lawatan ke Istanbul d mana mereka berpeluang melawat sebuah muzium yang menempatkan barang-barang peninggalan Rasulullah SAW seperti pedang, peralatan perang dan baju Siti Fatimah. Jelas kelihatan air mata tergenang d sudut mata Pak Kiai saat beliau menceritakan betapa sebaknya hati bila melihat peninggalan yang sangat bererti itu. Selesai solat maghrib sebelum kami makan malam sempatlah kami mendengar kemerduan suara Ibu Nyai Afida isteri Pak Kiai yang sedang mengajar pelajar-pelajar puteri mengalunkan marhaban dan selawat. Kemudian acara makan malam beramai-ramai dengan duduk bersila dan menu istimewa ialah satay kambing Cirebon, rendang daging sapi (lembu), kari kambing Cirebon & sambal terasi (belacan) yang enak hasil air tangan Ibu Nyai Afida. Aku nih dah ler x reti nak makan kambing tapi bila bff ku mencicipi satay kambing tersebut, dia memuji kesedapan satay itu dan menyuruh aku merasa sedikit. Memula aku menolak tapi bila dia kata sedap dan x der bau hamis kambing, aku pun mengambil secucuk dan mula makan 2 hiris daging kambing tersebut. Memang sedap coz satay itu mereka bubuh kicap manis dan sambal kacangnya pun x sama macam sambal satay kita kat Malaysia. Aku mampu menghabiskan dua hiris sahaja dan satay yang masih ada sehiris lagi daging itu, aku beri pada bff aku untuk menghabiskannya. Selesai jer makan nasi, aku mula rasa sesuatu yang x kena. Mula terasa mual, perut mula senak dan aku mula berpeluh. Aku cuba juga untuk mententeramkan diriku dengan membasuh muka dan berkumur-kumur. Aku tahu yang aku sudah mula mabuk kerana makan daging kambing. Selesai jer makan kami pun bersiap nak ke Makam Sunan Gunung Jati. Kami pergi berlapan. Imron (anak saudara merangkap supir), Pak Kiai, aku, my bff, 2 orang adik bff, bunda bff dan Helmi. Perjalanan menuju ke Makam Sunan Gunung Jati tu mengambil masa lebih kurang 45 minit ke 1 jam. Sewaktu kami singgah d CIMB Niaga untuk mengeluarkan wang dari mesin ATM, aku sudah terhuyung hayang, peluh keluar x henti-henti. Mual semacam. Bff aku perasan kut coz kata mereka muka aku dah pucat lesi. Masa tu aku pakai t.shirt, jeans dan jaket, dia orang menyuruh aku buka jaket ku kerana mereka tengok aku macam orang nak pengsan jer. Aku bertahan lagi sampai lah kami tiba d kaki bukit Makam Sunan Gunung Jati tu, aku meminta diri untuk ke tandas awam yang banyak d sediakan. Setelah aku masuk ke tandas awam tu, aku terus basuh muka dan paksa diri untuk muntah. Dengan mudah jer aku termuntah dan masa tu aku rasa nak pitam dah...tapi aku kuatkan semangat aku dan melangkah keluar dari toilet tu. Mereka kat luar semua menunggu aku dengan muka risau, semua tanya "ok ker?". Setelah muntah baru aku rasa lega sikit dan mulalah kami mendaki anak tangga yang terdapat d bukit yang menuju ke makam tersebut. Imron anak saudara pada Pak Kiai itu selalu mengingatkan kami agar hati-hati dengan beg tangan kami kerana ramai pencopet (penyeluk saku) d kawasan itu. Aku yang berjalan beriringan dengan Imron sempat menanyakan bolehkah aku mengambil gambar? Dia berkata nanti setelah selesai menziarahi makam, dia akan tolong aku untuk mengambil gambar. Makam Sunan Gunung Jati terletak di Desa Astana Kecamatan Cirebon. Lokasinya berada sekitar 6 km ke arah utara Kota Cirebon. Luas kawasan objek wisata Makam Sunan Gunung Jati kurang lebih 20 hektar. Di dalamnya terdapat ratusan makam keturunan Sunan Gunung Jati. Letak Makam Sunan berada d atas bukit. Untuk mencapainya kita harus menaiki ratusan anak tangga. Setiap pelawat yang ingin menziarahi makam Sunan Gunung Jati, tidak d benarkan beralas kaki harus berkaki ayam. Sewaktu menghampiri pintu untuk memasuki kawasan ke makam, ramai peminta sedekah yang menunggu d muka pintu gerbang. Aku tak kisah kalau mereka cuma menadah tangan, ini siap wang recehan (syiling) yang ada d genggaman kita d ambil secara paksa. Mereka akan terus mengikuti kita selagi kita x bagi sedekah. Kami bersyukur kerana kedatangan kami ke Makam d temani oleh Pak Kiai Djaelani Imam, salah seorang dari generasi keturunan Sunan Gunung Jati. Laluan kami untuk terus ke makam ulama tersebut d permudahkan. Kalau datang bersendirian, kita hanya akan sampai ke ruangan bawah sahaja (ruangan terbuka d mana banyak terdapat makam-makam kaum keluarga Sunan Gunung Jati). kebetulan malam itu malam jumaat dan ramailah yang bertahlil sehinggakan kawasan menjadi sesak oleh ramainya pengunjung. Ada yang datang membawa air dan ada yang datang membawa bunga. Aku perhatikan ada terdapat beberapa buah patung seperti patung berhala d tingkat bawah ruangan yang terdapat ramai orang itu. Apa yang mampu aku lakukan hanyalah beristighfar banyak-banyak melihat keadaan ini. Kedatangan kami menjadi perhatian ramai, mungkin kerana kami orang luar dan datang pula bersama Pak Kiai seorang ulama yang d segani d kawasan itu. Kami terus meniti anak tangga menuju ke ruangan paling atas. Ruangan itu x ramai orang dan untuk memasuki ke ruangan itu bukannya mudah. Aku x sabar untuk segera sampai d makam tersebut. Tak sampai 15 minit, kami sudah sampai d anak tangga teratas. D sana terdapat pintu gerbang besar berwarna cokelat. D sebalik pintu itulah makam Sunan Gunung Jati berada. Bukan sebarangan orang dapat masuk ke dalamnya, kecuali para Sultan Cirebon. Pengunjung hanya diperbolehkan sampai di depan pintu sahaja dan menurut Pak Kiai untuk memasuki makam Sunan Gunung Jati harus mendapat kebenaran bertulis dari pemerintah sekurang-kurangnya 2 minggu lebih awal. Mungkin kerana kedatangan kami pada waktu malam membuatkan mata ini x puas untuk melihat kawasan persekitaran makam. Semoga Allah akan memberikan aku kesempatan untuk menziarahi sekali lagi makam ini d siang hari.
Pak Kiai menyuruh kami duduk d satu ruangan berhadapan dengan dinding yang berwarna jingga. Pak Kiai memberitahu bahawa d sebalik dinding itu adalah Makam Sunan Gunung Jati bersama kaum keluarga terdekat beliau. Pak Kiai meminta kami agar sama-sama bertahlil untuk almarhum Sunan Gunung Jati, selesai bertahlil Pak Kiai menyuruh kami berdoa memohon apa yang kami inginkan tapi dia mengingatkan kami agar meminta kepada Allah dan bukan kepada wali itu. Banyak doa yang aku pohonkan, untuk diri ku sendiri, keluarga ku, teman-temanku dan orang yang berada d sekelilingku. Selesai berdoa, kami sempat mengambil gambar d kawasan makam tersebut dan imron lah yang setia menjadi jurugambar kami. Sempatlah juga kami singgah untuk membeli buah salak yang gede-gede (besar-besar) dan membeli minuman. Sebelum pulang ke rumah Pak Kiai, kami sempat singgah d sebuah kedai yang menjual martabak manis yang agak terkenal d Cirebon. Pak Kiai belanja kami martabak manis berisikan keju dan martabak daging & telur. Sementara menunggu martabak manis siap d masak, sempatlah kami berbual-bual dengan Pak Kiai tentang keturunan Syarif Hidayatullah.
Memandangkan keturunan dari datuk sebelah mama ku juga berketurunan Syarif, Pak Kiai begitu berminat untuk mengetahuinya kerana kata Pak Kiai berkemungkinan kami datang dari satu jalur yang sama kerana Syarif Hidayatullah punya ramai saudara yang merantau keseluruh pelusuk nusantara untuk mengembangkan agama islam. Pak Kiai meminta kalau aku datang lagi ke Cirebon, ajaklah saudara mara yang da berusia agar dapat Pak Kiai bertanya asal usul keturunan Syarif yang ada pada keturunan kami. Insyallah kalau ada rezeki, aku teringin sekali untuk mengajak satu-satunya ibu saudara ku yang masih ada (adik pada arwah mak aku) untuk berkunjung ke Cirebon. Aku juga teringin untuk mengikuti pakej pelancongan (Pelancongan Islamik) yang d anjurkan oleh Pak Kiai selama 3 hari 4 malam yang akan membawa kita keseluruh tanah jawa untuk melayat (menziarahi) makam ulama-ulama seperti makam-makam yang terdapat d seluruh tanah jawa yang d kenali sebagai WALISONGO. Rujukan : http://id.wikipedia.org/wiki/Walisongo.
Sepanjang lawatan itu, pengisian rohani juga akan d buat. Ermm...macam menarik....insyallah kalau d izinkan Allah dan ada rezeki aku akan datang lagi untuk mengikuti pakej pelancongan dan pengisian rohani itu. Pak Kiai juga merupakan seorang peminat Allahyarham P.Ramlee dan beliau sempat menyanyikan lagi "jiwa rasa gelora.....kasih pada adinda....." hehehe....Pak Kiai nih memang seorang yang boleh d ajak bersembang & sporting orangnya.
Malam itu kami tidur dengan nyenyak kerana terlalu keletihan. Sesungguhnya kenangan menjejakkan kaki ke Kota Cirebon memang satu kenangan yang sangat manis dan x mungkin akan terlupakan selama hayat d kandung badan. Sesungguhnya sehari semalam x mencukupi untuk terus menjelajah Kota Cirebon yang penuh dengan tinggalan sejarah tentang kemasukan Islam ke tanah jawa. Keesokan harinya seawal jam 5 pagi kami sudah berada d Stasiun Kereta Api Cirebon untuk kembali ke Jakarta dengan menaiki keretapi yang pertama yang akan bertolak pada jam 6.15 pagi. Sempatlah menunaikan solat subuh yang d imamkan oleh Imron anak saudara pada Pak Kiai.  Terkesima sebentar bila mendengar merdunya alunan suaranya mengalunkan surah.  Sebelum kami berangkat, sempatlah kami mengabadikan gambar beramai-ramai d stasiun itu.  Cuma aku agak terkilan kerana tidak sempat untuk melawat ke Keraton Kesepuhan dan Keraton Kanoman. Masa terlalu suntuk memandangkan kami akan berangkat pulang ke tanah air pada 9 Jun 2012.  Semoga akan ada kesempatan d lain kali. Selamat Tinggal Kota Cirebon....Kota yang penuh dengan kenangan.
Saujana mata memandang
Pemandangan yang mengasyikkan
Selesai bertahlil sempat berposing...huhu....
Kenangan bersama Pak Kiai Djaelani Imam
Dihadapan makam Sunan Gunung Jati
Bergambar d pertengahan jalan ke makam
Ramainya peminta sedekah kat sini
Sewaktu turun dari makam
Sempat bergambar dengan Kiai Djaelani Imam
gambar yang sempat d rakam sepanjang perjalanan
Kota Cirebon d malam hari
Pintu gerbang menuju ke surau d stasiun kereta api
Gambar Syarif Hidayatullah atau Sunan Gunung Jati
Kedai yang menjual martabak manis
"Selalu bikin ketagihan".....tagline yg x boleh belah
Kenangan bersama Kiai Muda
Kotak pembungkus martabak manis
Martabak Manis berintikan keju...sedapppp.
Bergambar sebelum kembali ke Jakarta
Sempat bergambar dgn Kiai Muda yang ganteng
Wajah sembab d subuh hari...hehehe....
Sempat posing dengan Imron

Bandung Oh Bandung.....Paris Van Java

"Wilujueng Sumping"
bererti 
SELAMAT DATANG DALAM BAHASA SUNDA

3 Jun 2012~ Aku telah bercuti ke Bandung, Cirebon & Jakarta. Tiket penerbangan dengan air asia da d beli sejak tahun lalu lagi. Flight kami berangkat pada jam 11.30 malam. Penerbangan mengambil masa selama 2 jam 5 minit dari Kuala Lumpur ke Bandung. Kami tiba d Bandara Husein Sastranegara pada jam 12.45 malam waktu Indonesia. Masa d Indonesia lewat sejam dari waktu kita d Malaysia. Suasana d Kota Bandung memang agak sejuk berbanding dengan kota-kota yang lain yang terdapat d Indonesia. Kota yang juga d kenali sebagai PARIS VAN JAVA ini kelihatan tenang dan sunyi pada sebelah malamnya. Serasa jalan dalam suasana yang berhawa dingin jer. Setelah melalui pemeriksaan Imigresen Indonesia, kami pun keluar dari ruangan ketibaan dan d luar sudah ada banyak travel agen, driver teksi yang menunggu penumpang dan x kurang yang memegang kertas yang tertulis nama tetamu dari Malaysia. D antaranya tertulislah nama my bff, kami segera menuju ke travel agen tu dan dia membawa kami ke mobilnya.  Pada perjanjian awalnya, kami meminta travel agen itu menempahkan kami bilik hotel selama kami d Bandung tapi x tahu d mana silapnya, kami tidak d tempahkan bilik hotel. So kami pun bersama travel agen tu mula mencari bilik hotel yang masih kosong. Kebetulan pula masa kami datang tu bertepatan dengan musim cuti sekolah so ramailah orang Malaysia yang membanjiri Kota Bandung. Ada beberapa hotel yang kami tujui tapi semuanya penuh akhirnya kami pun menginap d Hotel Trio. Bayaran yang d kenakan berserta extra bed agak mahal iaitu Rp547.000 (lebih kurang  Rm160) untuk sebuah bilik yang kurang selesa tetapi memandangkan sudah lewat pagi dan kami pun sudah letih dan mengantuk so kami pun check in jer kat sana. 
Bandara Bandung kecik jer....
Hotel Trio

4 Jun 2012~ Seawal jam 9 pagi Pak Amin telah datang untuk menjemput kami di Hotel Trio. Kami bercadang untuk check out memandangkan hotel yang kurang selesa. Pak Amin membawa kami ke Hotel Marciella d Jalan Sukajadi. Hotel Marciella ratenya agak murah hanya Rp393.000 (lebih kurang Rm 115.00) termasuk extra bed dan sarapan pagi. Suasana hotelnya pun tenang, bersih dan ala-ala dekorasi Bali. Setelah selesai membuat pembayaran d hotel kami pun melanjutkan perjalanan kami yang seterusnya menuju ke Tangkuban Perahu Sebuah kawasan pariwisata d daerah pergunungan. Tiket masuk ke Taman Wisata Alam, Gunung Tangkuban Perahu itu ialah sebanyak Rp15.000 untuk kenderaan Roda Empat Mancanegara dan Rp50.000 seorang untuk pengunjung Mancanegara. Sepanjang perjalanan menuju ke Tangkuban Perahu, kami d hidangkan oleh pemandangan alam semula jadi yang sangat indah, cantik dan dingin. Asal-usul Gunung Tangkuban Perahu dikaitkan dengan legenda Sangkuriang, yang dikisahkan jatuh cinta kepada ibunya, Dayang Sumbi. Untuk mengagalkan niat anaknya menikahinya, Dayang Sumbi mengajukan syarat supaya Sangkuriang membuat perahu dalam semalam. Ketika usahanya gagal, Sangkuriang marah dan menendang perahu itu, sehingga mendarat dalam keadaan terbalik. Perahu inilah yang kemudian membentuk Gunung Tangkuban Perahu.  Setibanya kami d atas gunung Tangkuban Perahu, pelancung sudah mulai membanjiri tempat pariwisata itu. Kami mula mengambil gambar yang menarik yang terdapat d sekitar kawasan itu. Satu pesanan yang aku nak kongsikan dengan korang yang akan berkunjung ke Tangkuban Perahu, berhati-hati dengan penjual-penjual cenderamata yang cuba untuk menjual bermacam barangan kerana harga yang mereka tawarkan adalah  sangat-sangat mahal dan mereka menggunakan bermacam-macam taktik untuk memujuk kita agar membeli barangan mereka. D sana juga ada d jual strawberry segar. Aku ada membeli satu pek. Ternyata buah strawberry itu sangat-sangat manis dan segar. Kami berada d Tangkuban Perahu x lama sekitar 4 jam jer kerana kami nak menuju ke Factory Outlet. Sempat juga kami singgah d Ciater Spa & Resort (tiket untuk memasuki SPA CIATER ini ialah sebanyak Rp50.000 permobil) untuk mengambil gambar dan singgah makan d warung tepi jalan. Dapatlah kami menikmati Pisang Keju Bakar, Ketan Bakar (pulut), Jagung Bakar Berkeju, STMJ(Susu telur madu & jahe (halia) dan soda susu. Factory Outlet atau F.O adalah satu kawasan tempat membeli belah yang terkenal dengan barangan berjenama. Terdapat banyak F.O d Kota Bandung nih tetapi kena berhati-hati juga, kadang barangan yang ori d campurkan dengan yang tiruan). Memang x sempat nak meronda dalam masa sehari. Aku sempatlah mengunjungi beberapa buah F.O dan sempat membeli beberapa helai jeans & t.shirt berjenama. Akhirnya kami menuju ke Kartika Sari sebuah gedung yang menjual ole-ole dari Bandung yang terkenal dengan snack, makanan ringan atau cemilannya. 

Kawah Ratu
Sempat posing dengan kuda yang pemalu nih
Berlatabelakangkan Kawah Ratu
Bersama my bff
Bersama my bff & familynya
Kerajinan tangan yg ada d Tangkuban Perahu
Mmg unik hasil kerajinan tangan mereka ini
Pisang bakar  d tabur dgn keju & coklat rice
Ketan bakar (Pulut bakar) makan dgn sambal
Jagung bakar dan d tabur dengan parutan keju
STMJ ~ Susu Telur Madu & Jahe (Halia)
Tapi kena hati2 bila nak makan sate kat sini
Sempat bergambar dgn kuda d Ciater
Ciater Spa & Resort
Lepak d warung tepi jalan
My bff & bunda yang tercinta
Pemandangan dari Lembang
Nampak kota Bandung 
Ikan yang jinak kat Grande F.O
Jinak sangat ikan nih
Bila d panggil ikan nih akan datang
FO Heritage
Cupcake & Macaroons dari Kartika Sari
D antara minuman & makanan yg sempat aku beli
Air Jeruk hangat~perahan limau manis
5 Jun 2012~kami sudah tidak menggunakan lagi khidmat pak supir kerana kami ingin ke Pasar Baru untuk shopping dan tidak memerlukan kenderaan. Kami memesan teksi blue bird (Syarikat Teksi yang menawarkan harga tambang yang jauh lebih murah dari syarikat teksi yang lain), memandangkan kami akan ke Jakarta pada 6 jun 2012 dengan menaiki kereta api (orang d Indonesia menyebut kereta api sebagai Kereta) so kami harus ke Stesen Kereta Api Bandung untuk membeli karcis (tiket) kereta api. D sini untuk membeli tiket, kita harus mengisi formulir (borang) terlebih dahulu setelah mengisi borang barulah kita bole membeli tiket. Tiket dari bandung Ke Jakarta ialah sebanyak Rp60.000  seorang dengan menaiki kereta api Argo Parahyangan. Setelah membeli tiket kereta api, kami menaiki angkot (van) untuk menuju ke Pasar Baru dengan bayaran sebanyak Rp2.000 seorang. Begitu menjejakkan kaki ke Pasar Baru yang mempunyai 7 lantai (ertinya 7 tingkat daa), mata kami mulalah rambang. terlalu banyak pilihan dan murah-murah pulak tu. Setiap kedai yang kita masuki dan bertanyakan harga pasti mereka akan berkata harga pecah telur.  Memula aku x faham apa yang mereka maksudkan dengan harga pecah telur, rupa-rupanya harga permulaan saat kedai baru menjalankan perniagaan.  My bff & bundanya bukan main lagi memborong barang seperti sandal, telekung & beg tangan: aku cuma shopping mata saja kerana tujuan aku ke Bandung kali pertama nih hanya untuk meninjau-ninjau saja....insyallah aku akan repeat lagi untuk kali kedua. Bunda my BFF terpaksa membeli sebuah koper (beg pakaian) lagi untuk menampung barangan yang semakin banyak d beli. Aku pun terbabit sama membeli sebuah beg pakaian untuk menyimpan barangan yang d beli kerana dari Malaysia aku hanya berjalan dengan membawa sebuah tote bag sahaja. Kami berada d Pasar Baru tu sehinggalah lewat petang. Memang seronok berbelanja kat Pasar Baru. Rasa macam nak borong semua tapi apakan daya kemampuan tidak dapat mengatasi keinginan, namun sempatlah juga memborong beberapa helai telekung yang memang sangat-sangat murah dan cantik. beg tangan, t.shirt dan sandal yang murah dan cantik. Sebelum pulang kehotel, kami sempat makan tengahari d food court yang terdapat d Pasar Baru.  Makanannya memang sedap dan murah.  Pastikan kalau datang ke Pasar Baru, cuba Jus Sirsak (durian belanda) & jus alpukat.  Memang sangat2 sedap, pekat & murah.  Hanya Rp10.000 saja bersamaan lebih kurang Rm3.00 duit kita.  Petang itu kami pulang menaiki teksi blue bird. Malamnya kami keluar lagi untuk ke apotik kerana adik my bff x berapa sihat. Kami mengalami satu kejadian yang agak lucu kerana kami menaiki angkot dan minta d hantarkan ke APOTIK (farmasi), agaknya pendengaran driver angkot tu x berapa jelas kut, ada ker patut dia hantar kami ke OPTIK. Sudah lah dia salah hantar, bila kami bagitahu yang kami mahu ke Apotik dia bole kata ada d bawah sana apotik. kami pun pergi lah ke tingkat bawah optik tu ingatkan ada ler Apotik kat situ, rupanya x ada dan kami harus berjalan kaki sejauh 300 meter untuk mencari Apotik. Marah juga dalam hati tetapi nasib baiklah udara Bandung yang dingin membuatkan kami x merasa letih berjalan dan x berpeluh. Setelah membeli ubat d Apotik, kami meneruskan perjalanan kami dengan berjalan kaki untuk mencari gerai makan. Akhirnya kami bertemu sebuah warung yang menjual seafood. Kami pun makan kat gerai tu. Aku tertarik dengan minuman Air Jeruk hangat, d buat dengan memerah buah limau manis dan d campurkan air suam dan gula. Rasanya berbeza dengan perahan air limau kasturi atau perahan air lemon seperti mana yang terdapat d Malaysia. Aku memesan sampai dua gelas. Sedap sangat. Kami pulang dengan menaiki angkot dan kali ini pula kami bertemu driver angkot yang x tahu d mana Hotel Marciella dan kami tersesat lama juga kerana mencari jalan nak balik ke hotel. Memang kelakar bila mengingatkan kenangan itu. Perjalanan ke Jakarta akan aku sambung d entry yang berikutnya o.k. Jom jamu mata dengan gambar2 yang sempat aku upload.
# Aku suka dengan Kota Bandung bukan hanya suasananya yang dingin tapi juga penduduknya yang ramah, lemah lembut dan berbudi bahasa.  Sepanjang berada d Kota Bandung belum pernah aku mendengar mereka meninggikan suara bila bercakap dengan kita.  Anak2 remajanya juga tidak ada yang melepak.  Bahkan d setiap food court boleh d katakan anak-anak remaja inilah yang mengendalikan perniagaan sepenuhnya dari tukang masak sampai ke pelayannya.  Sesuatu yang harus d banggakan dan d contohi oleh masyarakat Malaysia.
Ada 7 lantai semuanya (7 tingkat)
Pasar Baru 
Memang letih berjalan kat Pasar baru nih
Harga kita dalam rm6 ke rm7 jer
Ayam penyet, Ikan Penyet & Daging penyet
Timbunan beg yang berharga 50 ribu rupiah satu
Shopping mata jer
Rambang mata d buatnya
Jubah yang cantik-cantik
Sempat jadi model x berbayar
Jubah putih siffon nih murah jer
Stesen Kereta Api Bandung
Nak beli tiket kereta api  harus isi formulir (borang)
Selamat tinggal Bandung ada jodoh pasti akn dtg lagi