Friday, February 25, 2011

Hikmah pelangi selepas hujan

Seringkali hati kecil mengadu sakit, seringkali jiwa meratap hiba, seringkali tangisan peneman diri. Dugaan dan ujian datang bertimpa-timpa, kadangkala menewaskan semangat yang ada.  Kadangkala kita berasa sendirian, terasing dan terasa betapa kita dipinggirkan. Ketika kita menyangka sudah tidak ada lagi yang bernilai dalam kehidupan dan yang kita lihat hanyalah jalan suram di hadapan, penuh dengan kegelapan.  Lantas kita marah kepada Tuhan, kita kecewa dengan ketentuan yang diciptakan. Kita menyalahkan takdir hitam dan saat itu sendu airmata mengaburkan kewarasan.  Lalu kita hilang pertimbangan, di antara keimanan dan rasukan syaitan. Kita hanya nampak jalan mudah untuk melepaskan diri, lalu ada yang seringkali memilih kematian sebagai penyelesaian. 

Tetapi....

Pernahkah kita memahami alam?
Mengapa Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan?
Mengapa Tuhan tumbuhkan bunga selepas kering-kontang?
Hanya daripada benih hitam yang kusam, apabila disirami hujan lantas berbunga cantik. Maka tersenyumlah alam. Betapa indahnya aturan Tuhan.  Mengapa tidak ada hujan berpanjangan atau sinar mentari yang menyinari alam?  Mengapa harus ada putaran alam seperti hitam malam dihiasi bintang?  Mengapa untuk tidak ada sekaligus dalam satu masa?  Mengapa harus hilang sesuatu untuk sesuatu?  Jawabnya senang.

Kerana tidak ada kemanisan tanpa ada kepahitan, dugaan dan rintangan. Mengecapi kebahagiaan memerlukan pengorbanan. Setiap kesenangan akan ada bayaran. Contohnya Tuhan hadirkan pelangi yang indah dan kicau burung yang menyanyikan kedamaian selepas hujan. Setiap kepahitan....buahnya ialah kemanisan....setiap kepayahan...hasilnya kejayaan...setiap kekecewaan....Tuhan akan gantikan dengan kebahagiaan....

Biar hujan di dalam hati, pasti ada pelangi yang menanti. Insya Allah.

(1316 KL, Brisdale)